9 activiști cu 9 povești despre cum și-au început “lupta pentru dezvoltarea durabilă”
„Dezvoltarea durabilă prin vocile a 9 organizații din România – 9 imersiuni în ce a fost ieri pentru a construi un Mâine durabil”
9 protagoniști din 9 organizații cu o lungă experiență de mediu și dezvoltare durabilă din România au împărtășit, în cadrul a 9 interviuri, amintiri din începuturile lor ca activiști și ce i-a motivat să continue, să dezvolte și să își consolideze acțiunile activiste. Cele 9 povești ne ajută să aflăm ce motivații și valori au animat începuturile activiste ale fiecăruia și fiecăreia, cum acestea s-au intersectat și ce pârghii au găsit protagoniștii pentru a-și menține traseele activiste într-o lume complexă, imprevizibilă și plină de provocări politice, sociale, economice și ecologice.
Alexandra Ghenea, ECOTECA
„Când termini liceul, vrei să schimbi lumea. Când ajungi să ai o anumită experiență în viață, îți dai seama că te poți schimba pe tine și ce este în jurul tău. Dacă ne dorim o altfel de lume, depinde de noi să acționăm.”
Citește povestea Alexandrei aici.
Ana-Maria Marinescu-Pălăduș, REPER21
„Aș vrea să schimb lipsa de informare și sensibilizare cu privire la ceea ce este important în viață. Să distrugem această monopolizare a imaginarului colectiv și să dezvoltăm surse alternative și multiple de construire a imaginarului, bazate mai mult pe relații interpersonale.”
Citește povestea Anei-Maria aici.
Anca Elena Chirilă Gheorghică, Mai bine
„Cred că trebuie neapărat schimbat modul în care ne raportăm la reglementarea lucrurilor despre care avem certitudinea că sunt benefice (natura, spre exemplu) sau negative (cum ar fi criza climatică). Este nevoie de o reglementare mai strictă. Așa cum, în timpul pandemiei, statul a putut să se mobilizeze pentru măsuri radicale de depășire a crizei, cred că același lucru ar trebui să se întâmple și în cazul crizei climatice. Dacă ne uităm la felul în care sunt reglementate acum lucrurile, pare că nimic nu contează.”
Citește povestea Ancăi aici.
Bogdan Gioară, REPER21
„Dacă mie, care activez în domeniu, mi-a luat cam un deceniu să înțeleg și să accept limitele modelului nostru de dezvoltare! Atunci, cât de greu e pentru ceilalți cetățeni să ajungă la un anumit nivel de înțelegere și de acceptare a faptului că acest model de dezvoltare este epuizat și că trebuie schimbat?”
Citește povestea lui Bogdan aici.
Cami Gui, Clujul Sustenabil
„Prima colectă de alimente a fost un moment de cotitură pentru mine. Am plâns în ziua aceea, nu doar din cauza tristeții de a vedea atâta risipă, ci și din ușurare. Atunci cred că am înțeles cu adevărat importanța băncii de alimente pe care am creat-o. A fost momentul în care am realizat că energia și pasiunea mea nu au fost și nici nu vor fi investite în zadar.”
Citește povestea lui Cami aici.
Mihaela Vețan, CRIES
„Eu am avut privilegiul învățării. De aceea, pot și trebuie să lucrez pentru emanciparea și progresul comunității mele.”
Citește povestea Mihaelei aici.
Oana Neneciu, ECOPOLIS
„Dintre calitățile care mi-au permis să navighez acești ani, cea mai importantă este adaptabilitatea în ceea ce îmi propun să obțin, căci în multe cazuri rezultatele activistului nu se pliază pe așteptări. Iar flexibilitatea aceasta vine la pachet cu imaginația și creativitatea, atribuite din sfera magiei, cu care noi, activiștii, ne intersectăm mai mult de cât ne-am dori. :)”
Citește povestea Oanei aici.
Roxana Brădățan Pencea și Tudor Brădățan, DECLIC
„O parte din munca pe care o facem este o “activitate de conservare pentru generații mai înțelepte.”.”
Citește povestea Roxanei aici.
Sergiu Florean, ASAT
„Societatea trebuie să renunțe un pic la libertățile negative specifice individualismului și să reglementeze cel puțin chestiunea alimentară și altele care ne distrug planeta și viața. Până acolo, noi, activiștii, trebuie să continuăm să lucrăm să devenim inutili.”
Citește povestea lui Sergiu aici.
Dezvoltarea durabila prin vocile a 9 organizatii din Romania
Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.
Proiectul „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile” este derulat de Asociația Mai bine, Asociația REPER21 și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.340 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
- 9 activiști cu 9 povești despre cum și-au început “lupta pentrudezvoltarea durabilă” - aprilie 12, 2024
- Apel de selecție: Design Thinking pentru «Educatori climatici» - decembrie 11, 2022
- Despre IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change - noiembrie 5, 2022